Grupa: Zdrowie
Typ: Grupa Otwarta (każdy może dołączyć)
Utworzona przez: JustiP (4.44)

Członków: 39 / Dołącz do tej grupy

Czyli wszystko co jest dobre dla nas i naszego zdrowia i urody


Forum: Zdrowie /
 
JustiP (4.44)
kobieta, lat 42,
Dublin, Irlandia

Temat:  na przeziebienie
W sam raz na zimowy okres kiedy organizm podatny jest na infekcje

Czosnek (zawiera allicynę)
Działa odkażająco, niszczy bakterie i grzyby. Ma właściwości odtruwające, zapobiega zawałom, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Przeciwdziała nowotworom, korzystnie wpływa na pracę mózgu i układu pokarmowego.

Cebula (zawiera allinazę)
Leczy przeziębienia, grzybicę, infekcje dróg moczowych, reumatyzm, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, zapobiega miażdżycy, wzmacnia. Indianie stosowali ją jako środek na ukąszenia, a medycyna chińska na oparzenia.

Chrzan (zawiera silgrin)
Doskonale radzi sobie z bakteriami, łagodzi kaszel i stany zapalne zatok, przeczyszcza nos oraz wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto rozrzedza krew, obniża poziom cholesterolu, zapobiega nowotworom, zmniejsza obrzęki.

Ważne składniki
W profilaktyce ważną rolę pełnią witaminy i minerały. Antyoksydanty (m.in. wit. C, A, E, selen) wspomagają system obrony organizmu przed chorobami.
Witamina C – utrudnia przenikanie drobnoustrojów przez błony śluzowe. Występuje w cytrusach, kiszonej kapuście, papryce, natce i in.

Witamina A – dobrym jej źródłem są wątróbka i nabiał, a także papryka i brukselka, w których występuje w formie betakarotenu.

Witamina E – zawiera ją olej, tłuste ryby, pestki, orzechy.

Selen – występuje w orzechach, mięsie, produktach zbożowych.

Cynk – zwiększa ilość przeciwciał i komórek obronnych w organizmie, hamuje wzrost bakterii chorobotwórczych. Znajdziesz go w mięsie, rybach, przetworach zbożowych.

Żelazo – wzmacnia odporność, najwięcej jest go w mięsie.

Wzmacniające propozycje

- Kanapka z twarożkiem wymieszanym z czosnkiem i posiekaną natką pietruszki – natka jest nie tylko doskonałym źródłem witaminy C, ale też bardzo skutecznie neutralizuje nieprzyjemny zapach czosnku.
- Sałatka z kiszonej kapusty z marchewką i cebulą – dostarcza dużo witaminy C, betakarotenu i składników bakteriobójczych.
- Sałatka z pomidorów i cebuli – to witaminy i betakaroten.
- Ćwikła – czyli ugotowane buraki wymieszane ze startym chrzanem. Taka jarzynka to doskonały dodatek do zimowych obiadów.
- Herbata z dodatkiem mięty i bzu czarnego – mięta i bez zmniejszają bóle głowy i kaszel.
- Herbatka z miodem – by miód zachował swoje właściwości antybakteryjne, trzeba go dodać do ciepłej, a nie gorącej herbaty.

Sok z cebuli
To naturalny lek na przeziębienia, kaszel i grypę. Cebulę trzeba pokroić na plastry lub posiekać i wrzucić do słoiczka, przesypując cukrem (1–2 łyżki). Można też dodać 1–2 ząbki czosnku. Słoiczek zamknąć, odstawić na kilka godzin.
Powstały sok pić kilka razy dziennie. W lodówce można go trzymać do 2 dni.


zrodlo:kobieta.wp.pl

Ten post został edytowany - 5.12.2008 22:15:31
Dodano: 4.12.2008 23:01, ostatnio
Odpowiedzi: 13   Odsłon: 3697
 
konto_usuniete (2.50)
mężczyzna, lat 43,
Brak, Polska
Temat:  na przeziebienie
a nie lepiej sie konserwowac wewnetrznie np. Zubrowka?
Dodano: 4.12.2008 23:49
 
biala25 (4.46)
kobieta, lat 40,
Athlone, Irlandia
Temat:  na przeziebienie
@kaktusior no tak, typowa recepta na wszystko w wykonaniu mezczyzny :P
Dodano: 5.12.2008 0:13
 
konto_usuniete (2.50)
mężczyzna, lat 43,
Brak, Polska
Temat:  na przeziebienie
ja tam wole herbatke z lyzeczka cukru i setka czystej
Dodano: 5.12.2008 0:20
 
konto_usuniete (2.50)
mężczyzna, lat 43,
Brak, Polska
Temat:  na przeziebienie
ja tylko ze slyszenia tak mowie
Dodano: 5.12.2008 1:03
 
biala25 (4.46)
kobieta, lat 40,
Athlone, Irlandia
Temat:  na przeziebienie
dobra dobra... my to znamy te ze slyszenia :P:P:P Juz tu sie nie wybielaj hihihihi Wszystko przeciez dla ludkow, tylko z umiarem
Dodano: 5.12.2008 1:07
 
JustiP (4.44)
kobieta, lat 42,
Dublin, Irlandia
Temat:  na przeziebienie
Kaktusior jesli zubrowka ci pomaga to pij tylko z umiarem bo co za duzo to nie zdrowo hehheh

Grzaniec z czerwonego wina ojjjjj pychotka ....... tylko mnie zawsze usypia ehheheheehhehe
Dodano: 5.12.2008 19:41
 
konto_usuniete (2.50)
mężczyzna, lat 43,
Brak, Polska
Temat:  na przeziebienie
pisalem przeciez, ze ja ze slyszenia...powaznie
nie przepadam za alkoholem, a jesli juz sie trafi czas miejsce i okolicznosci 'od swieta' to i tak wole piwo, ew. Whisky....wodka to tylko wtedy, jak juz mi wszystko jedno ale i wtedy to wszystko jedno jaka....bo i tak nie rozrozniam
nie kumam jak mozna sie zachwycac, ze ta delikaniejsza, ta gorzka, inna smakowa....skoro i tak cel ten sam ...i skutek tez przewaznie
Dodano: 5.12.2008 19:58
 
dona1972 (4.45)
kobieta, lat 2024,
Wexford, Irlandia
Temat:  na przeziebienie
dobra jest herbatka z 50tką rumu {najlepszy Tuzemski Bożkov, smakuje jak lody waniliowe } i sokiem z malin z domieszką lipy ...wypróbowane mniami !
Dodano: 5.12.2008 20:53
 
martgos (4.28)
kobieta, lat 43,
Dublin, Irlandia
Temat:  na przeziebienie
a można to, jak sie nie ma grypy ?



ja stosuje sprawdzone: ciepła kąpiel, ciepła herbata, ciepła pierzyna...

bardzo rzadko sięgam po tabletki...
no chyba, że mnie łapie angina. wiele razy próbowałam wyleżeć, ale bez antybiotyków się nie obejdzie ...

Ten post został edytowany - 5.12.2008 20:06:33
Dodano: 5.12.2008 21:03
 
dona1972 (4.45)
kobieta, lat 2024,
Wexford, Irlandia
Temat:  na przeziebienie
nie pytaj ,zapobiegaj , testuj ,mnie nie zaszkodziło .....jeszcze hehe !
Dodano: 5.12.2008 21:15
 
indi_ra (4.50)
kobieta, lat 45,
Dublin, Irlandia
Temat:  na przeziebienie
a jak sie wygrzac pod pierzyna nie mozna...to polecam mleko z czosnkiem.. zagotowac dodac troche miodu jak kto lubi...wiem wiem...smaczne to nie jest...ale pomaga blyskawicznie, szczegolnie jesli nie mozna sie pozbyc kaszlu...
Dodano: 5.12.2008 23:02
 
JustiP (4.44)
kobieta, lat 42,
Dublin, Irlandia
Temat:  na przeziebienie
A ja nie moge jesc czosnku wiec mleczko z czosnkiem odpada

Za to na kaszel znam inny sposob

Z buraczka odczinasz gore i wydrazasz srodek. Wsypujesz do srodka cukier ,przykrywasz powstala dziurke wczesniej odcieta gora i zostawiasz. W srodsku powstake sok, ktory oczywiscie nalezy wypic. Jednego buraka mozna uzyc kilka razy .
Smaczne
Dodano: 10.12.2008 11:28
Dodaj Odpowiedź
 Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na tego posta.
Zaloguj się aby odpowiedzieć na posta lub zarejestruj się jeżeli nie posiadasz jeszcze konta w serwisie.